onsdag, oktober 02, 2019

Cancer går inte i pension!


”En farmor och en mormor är egentligen bara en tonåring… Med många års erfarenhet” Ett annat sätt att formulera sig är att dagens 70-åringar är som 50-åringar var förr.
Vi anses kunna jobba längre inför pension och vi gör det också. Vi bidrar på andra sätt i civilsamhället, rastvaktar, anhörigvårdar, deltar i integration och stöttar med att hämta från förskola och skola mm. Vi behöver hålla oss friska både för egen del, för familjen och för samhället. Men hälso- och sjukvårdens screeningprogram hänger inte med.

En otäckt farlig cancerform som drabbar kvinnor är livmoderhalscancer. Det är oerhört viktigt att den upptäcks tidigt. För att fånga de kvinnor som normalt inte dyker upp för cellprov, kan man numera sända ut testa-dig-själv-kit, så kvinnor kan topsa sig hemma och skicka in provet. Detta sätt att förfara är dessutom det mest lämpliga när man är över 64 år, vilket idag är åldersgränsen för screening. Vid denna erfarna ålder är cellprov inte längre den bästa metoden. Genom att topsa mäter man HPV-virus och kan upptäcka kvinnor i riskzonen. Dessa kallas därefter för vidare undersökning inom sjukvården.

Ett sådant förfarande räddar liv - inte bara på dem som inte dyker upp vid kallelse, utan även på oss ”erfarna tonåringar” som gått på screening så länge vi varit välkomna!

Jag yrkar att Centerpartiet driver frågan om allmän screening för livmoderhalscancer genom topsning högre upp i åren än 64 år.

Partistämman för Centerpartiet i Karlstad biföll min motion enligt ovan, tvärt emot partistyrelsens önskan, och nu hoppas jag att C och Centerkvinnorna på olika nivåer driver på i denna riktning. 30 % av kvinnor över 60 år drabbas av livmoderhalscancer. Dessa livskamrater, mammor, farmödrar och mormödrar behövs kvar i livet för sin egen skull, för familjen och för samhället.

Cancer går inte i pension!

Inga kommentarer: