måndag, september 01, 2008

Imponerande gäng!

Idag väntade tidningen C. i brevlådan efter jobbet. Den innehåller Centerpartiets nominerade till att få ställa upp i EU-parlamentsvalet 2009. Det är en imponerande samling - många erfarna, förtroendevalda och en del nyare friska fläktar. Jag är en i gänget, och det känns som en verklig utmaning. Många av oss har ju samma ledord - man fick bara ange tre - så det är inte lätt att skilja sig från mängden.
Att EU ska bli grönare, öppnare och fredligare - och så naturligtvis smalare men vassare - är stora ord, men ack så aktuella. Jag tror att många människor runtom nu insett att länderna i världen hänger ihop - att frågor är globala. Det gäller att vara med på så avlägsen nivå som möjligt och påverka besluten där, för att på så sätt kunna få inflytande över det som sker på hemmaplan. Samtidigt möts kulturer och kontakter knyts, vilket ger förståelse och sammanhållning.
Peta i detaljer är inte EU:s uppgift! Europas arena ska användas till stora gränsöverskridande frågor som t ex hur vi på ett humant och värdigt sätt tar emot och inkluderar flyktingar, bekämpning av allvarlig brottslighet som människohandel med kvinnor och barn, droghandel, miljöfrågor samt fri handel och rörlighet.
Just idag har EU kallat till extra toppmöte för att enas om åtgärder kring konflikten mellan Ryssland och Georgien. Det är tragiskt att det behövs, men är samtidigt ett utmärkt exempel på en av EU:s absolut nödvändiga uppgifter.
Jag hoppas att intresset för valet till EU-parlamentet ökar jämfört med tidigare inför valdagen den 7 juni och tänker bidra till det.

Inga kommentarer: