tisdag, mars 27, 2007

Vad menar Svenskt Näringsliv?!

Dessa vackra vårdagar grumlas av att Svenskt Näringsliv har tagit till övertoner i avtalsrörelsen. De handelsanställda och deras arbetsgivare var överens om en avtalsnivå med satsning på att verkligen höja lönerna under tre år, dvs en procentnivå över industriavtalet. Detta innebär ju samtidigt en satsning på kvinnors löner, eftersom de flesta anställda inom handels är tjejer.
Nå, detta passade inte paraplyorganisationen Svenskt Näringsliv, som förbjöd att avtalet tecknades. Följden blev att de handelsanställda hotar med strejk inför påskhelgen, som är handelns mest lönsamma helg på hela året. Fullt förståeligt! Svenskt Näringsliv visar här verkligen dåligt stöd för ökad jämställdhet och dålig uppskattning av kvinnors arbetsinsatser!

Allra bäst hade ju varit om de handelsanställda kommit överens om kronpåslag i sina förhandlingar. Det är omöjligt för låglöneyrken att komma ifatt med procentpåslag. Den som ligger lågt behöver få ta rejäla skutt i form av kronor. Samtidigt måste värdering av arbetsuppgifter i samhället omfatta många parametrar och därmed bli mer jämställt.

Samhället har inte råd att ha vissa fack där kvinnorna ska hållas med omöjligt låga löner - en satsning på kvinnans ekonomi är samtidigt en satsning på hennes familj och hennes närområde. Hon investerar i sina barn och i samhällsutveckling runt omkring där hon bor.

Inga kommentarer: