Nyligen har det hållits folkomröstning i Portugal angående kvinnors rätt att själva bestämma om de behöver avbryta en graviditet senast under vecka 10. (I katolska länder är även användning av preventivmedel ifrågasatt.) Vi Centerkvinnor har gett vårt stöd för ett JA i debatten, och det gjorde även majoriteten av portugiserna. Portugals ledning ämnar följa resultatet av folkomröstningen.
Vår egen Alliansregering blir hårt ansatt av bl a Pingströrelsen, när nu Sverige planerar att göra det möjligt för kvinnor från andra länder att, på egen bekostnad, göra legal abort via svensk sjukvård. Alternativet är riskfyllda, illegala aborter vars komplikationer många gånger leder till lång sjukhusvård och skador på livmodern. Vill vi i Sverige kunna ta del av utländsk vård, måste vi också öppna upp för vårdsökande här. Dessutom hade svenska kvinnor god hjälp av möjlighet till abort utomlands för 30-40 år sedan, då vår egen abortlag var starkt restriktiv.
Fortfarande genomsyras vårt rättsväsende (trots uppdaterade lagar) av att skulden för övergrepp läggs på kvinnan. Det handlar om hennes klädsel, uppträdande, ev drogpåverkan, livsstil och hur mogen hon ser ut i stället för att fokusera på mannen som begått brottet, hålla sig till fakta, döma korrekt och erbjuda rehabilitering.
Synen på kvinnan som mannens ägodel med liten eller ingen egen makt, är svår att arbeta bort i samhället som helhet.
De senaste i raden av klåfingriga män att bestämma över kvinnor är våra gynekologer av mankön. De uppger sig vara diskriminerade, och räds kanske i förlängningen lägre sysselsättning, tack vare att det finns kvinnor som föredrar att bli undersökta och behandlade av gynekologer av sitt eget kön.
Denna önskan är fullt förståelig, och kvinnor är – och ska förbli – i sin fulla rätt att välja gynekolog i planerad offentlig och privat verksamhet, enligt oss Centerkvinnor. Det är inte märkvärdigare än att vi väljer familjeläkare eller vilket sjukhus vi vill anlita. Dessutom skulle detta fria val innebära att kvinnor ensamma kan konsultera sin gynekolog, utan påtryckning eller dirigerande från manligt sällskap. Det ger alltså dubbel egen makt!
Om det skulle uppstå arbetsbrist för män som gynekologer, är de välkomna att kompetensutveckla sig till allmänspecialister, för att fylla luckor på våra vårdcentraler.
(Bidrag till firandet av internationella kvinnodagen förutom tårtor till driftiga kvinnor med företag samt fackeltåg)
måndag, mars 12, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar