tisdag, maj 24, 2005

Ungdomar i kris

Tisdag och sommaraning i luften äntligen. Mycket att stå i på jobbet och som Centerkvinna. Känner att jag fått en hel del uträttat idag i arbetet och tar tjänstledigt för politiskt uppdrag i morgon, för påläst vill man ju vara inför sammanträden och viktiga frågor. Men den dagliga debatten lockar också...

Ungdomarna är ju vårt samhälles framtid, och på DN debatt i veckan ber BRIS, Barnens Rätt I Samhället, om hjälp att möta unga killars behov på krishjälp. Tjejer formulerar sig och kommunicerar sina nödrop innan de skadar sig, medan killar tar kontakt många gånger utan att kunna sätta ord på behoven. Killar ser i högre grad självmord som enda utväg! Detta enligt debattartikeln, och jag är starkt benägen att tro på BRIS, eftersom jag i ett förflutet som studerande och lärare själv upplevt skillnaden i just att ta till sig och använda sig av språket mellan unga killar och tjejer. Samtidigt tror jag gamla könsroller spelar in - killar ska enligt gamla gängse roller vara tuffa och klara sig själva utan att gnälla eller be om hjälp.

Här är en problematik att ta tag i på alla nivåer i vårt samhälle - från individen/familjen upp till riksdag och regering! BRIS skriver i slutklämmen:

"En viktig fråga är därför hur samhället redan på ett tidigt stadium ska kunna hjälpa pojkar att uttrycka sina känslor i ord. Vi måste också ta reda mer på vilka redskap pojkar själva anser att de behöver för att kunna göra sig förstådda och bli bemötta när de har problem."

Läs gärna hela artikeln på http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=416620&previousRenderType=1

Inga kommentarer: