onsdag, juli 13, 2022

Efter 8 år händer det – politik är tålamod

(Publicerad jan 2022)

Försommaren 2014 skrev jag en motion om att införa så kallad grön rehabilitering som behandlingsmetod i Region Kronoberg. Ett annat namn för samma sak är naturunderstödd rehabilitering och det används i andra regioner främst för att patienter med utmattningssyndrom ska kunna komma snabbare tillbaka i aktivitet, vardag och jobb. Metoden används också i kommunal omsorg. Under ca 8-12 veckor får patienten möjlighet att i grupp vistas i lugn miljö natur eller trädgård. Detta kan med fördel kombineras med att ta hand om eller umgås med djur, ifall patienten inte är allergisk mot dem.

Centerpartiets regiongrupp har gjort ett studiebesök i Skåne, dels på en av de gårdar som erbjöd grön rehabilitering och dit vårdcentralerna skickade patienter på remiss, dels på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp, där man forskat på grupper som fått rehabilitering i SLUs rehabträdgård anlagd för ändamålet att stressa ner och återhämta sig. Resultaten därifrån var tydliga och naturunderstödd behandling används i världen. Numera har väl alla hört ordet skogsbad åtminstone någon gång i media. Till saken hör att det inte finns någon från myndigheterna rekommenderad behandlingsform för utmattningssyndrom.

Centerpartiet har därefter även gjort studiebesök hos Slussen i Lagan, Ljungby kommun, samt deltagit i seminarium om naturunderstödd rehab dit även vården i Region Kronoberg var inbjuden. Varje mandatperiod sedan 2014 har Centerpartiet lyft frågan om grön rehabilitering som behandlingsform minst en gång.

Hittills har vi kommit så långt som att Linnéuniversitet forskat på ett projekt i liten skala med Växjö kommun, och där regionen även följt processen. Där har ungdomar fått möjlighet till grön rehab och därigenom kunnat göra klara framsteg i sociala sammanhang i stället för att isolera sig.

Så NU – 8 år efter inlämnad första motion – kommer Region Kronoberg att få bedriva ett pilotprojekt inom grön rehabilitering och med främst ungdomar i fokus. Kan du tänka dig hur det känns efter alla dessa års kamp?! Man brukar tala om droppen som urholkar stenen och i Region Kronoberg har stenen varit av granit. I Västra Götaland använder man grön rehabilitering som behandling för sin egen personal med utmattningssyndrom och i Region Jönköpings län förlägger man denna behandling på naturbruksgymnasium osv osv. Vi ser även goda resultat i ideell verksamhet inom till exempel Tingsryds Rid- och körklubb, vilken fått utmärkelse för sitt arbete av regionens folkhälsoberedning.

Nu ser vi framåt – kanske kan behandlingen som införs för ungdomar 2022 även komma utmattade vuxna till del – om inte 2022 så kommande år. Har tålamodet räckt så här länge, kan jag trycka på ytterligare. Att göra det möjligt för varje invånare att ha livskvalitet och bidra i samhället är oerhört angeläget.

Inga kommentarer: