fredag, april 24, 2020

Tondövheten är total hos Jordbruksverket!


Mitt i brinnande viruspandemi, då digitala redskap används och uppskattas mer än någonsin i hela landet, går Jordbruksverket ut med ett pressmeddelande som inleds så här:

”Stopp för vissa stöd inom landsbygdsprogrammet
Intresset för miljöersättningarna, där den största är ersättningen till betesmarker och slåtterängar, har varit större än vad vi har beräknat. För att säkra att det finns pengar till miljöersättningarna stoppar Jordbruksverket vissa stöd inom landsbygdsprogrammet från och med 9 april. Det gäller främst projektstöd som till exempel bredband och andra stöd för utveckling av landsbygden. Pengarna försvinner alltså inte ur landsbygdsprogrammet. Stoppet innebär att cirka 500 miljoner kronor dras in från projekt- och företagsstöd.”

Samma vecka har Hela Sverige ska leva kommit med sin färska rapport om bredbandsutbyggnaden. I den konstaterar Post- och Telestyrelsen att det fattas hela 97 % av medlen för att nå statens bredbandsmål.

Tondövheten inom Jordbruksverket är total! När hela landet är som mest beroende av snabbt bredband för hälso- och sjukvård, utbildning, företagande, nätverkande av olika slag, och folk i gemen verkligen upptäcker användbarheten, då slår det statliga verket stopp. Vad sänder detta för signaler till alla som jobbar för att bygga ut fibernät och utveckla bygden? Vad sänder detta för signaler till dem som redan nu bor och verkar där, liksom för dem som nyss upptäckt att storstaden kanske inte är himmelriket på jorden? Vi har egentligen en gröna vågen 2.0 som pågår.

Missförstå mig rätt – jag älskar slåtterängar och betesmarker! Är både uppvuxen där och bor även nu med sådana marker runt mig. Men de är lättare att hålla igång med ideella krafter och betande djur. Att anlägga fibernät är mycket kostsamt även med ideella krafter. Tro mig – vi i Tingsryds kommun vet, för vi har gjort just det.

Nu måste regeringen helt enkelt ta sitt statliga verk i örat och säga gör om gör rätt! Centerpartiet trycker på redan i frågan och det är bra. Detta land ska hålla ihop och gå framåt, då är snabbt bredband en avgörande infrastruktur precis som planen är.

Inga kommentarer: