torsdag, februari 21, 2008

Socialstyrelsen har sagt sitt, äntligen!

Idag kom nyheten att Socialstyrelsen rekommenderar det vaccin som tagits fram mot det papillomvirus som orsakar livmoderhalscancer. Det har jag som Centerkvinna sett fram emot. En del landsting erbjuder redan detta vaccin, medan andra har avvaktat Socialstyrelsens beslut.

Inget är enkelt för det, eftersom detta vaccin är mycket dyrbart. Men nu kan vi driva på för att både få in vaccinet i barns vaccinationsprogram samt ge det till unga tjejer innan de blir aktiva sexuellt. Det är ju inte gratis att screena alla kvinnor med jämna mellanrum eller att behandla dem som drabbats av cancer, så förebyggande måste löna sig i längden både ekonomiskt och mänskligt.

Problemet är ju att alla nya mediciner ger stora kostnadsökningar för landstingen samtidigt som patienterna ställer tillbaka oanvända mediciner för 10-tals miljoner i varje landsting. Här finns saker att ta tag i, både att det skrivs ut små provförpackningar när en patient ska få ny medicin, och att läkarna håller sig till de billigaste rekommenderade medicinerna, i stället för att skriva ut onödigt dyra. Samtidigt måste det bli snabb koll på alla de mediciner som många äldre får utskrivna vid olika tillfällen, där vissa substanser kanske t o m bråkar med varandra med nya symtom som följd.

Inga kommentarer: