tisdag, januari 25, 2011

Det börjas i tid det som ojämlikt ska bli...

Tydligen har Lindex gjort det igen - trampat i klaveret när det gäller barnkläder.

Trots mångårigt arbete för ökad jämställdhet och egentligen MOT skillnader mellan flickor och pojkar, tycker jag det verkar som om uppdelningen i rosa/blått mm är mer markerad än någonsin. Jag vill mena att det var bättre för 20-30 år sedan när det gäller småbarnskläder och även leksaker.

Den senaste snackisen är att tjejkläder är mindre i storlek än killkläder för att killar busar runt mera och behöver mer rörelsefrihet i kläderna, enligt Lindex-biträde. Ansvarig på Lindex vill inte erkänna, utan att har annan förklaring.

Hur som helst är det märkligt vilken uppdelning det är bland barnkläder, leksaker osv i både butiker och kataloger. Om man är kille och gillar rosa eller tjej och gillar marinblått är man körd då?!? Om man är aktiv tjej - vilka bilder ska man identifiera sig med? Vilka kläder kan passa, apropå dels ovanstående om klädstorlekar och det faktum att flickor avbildas inaktiva i kataloger osv. Och frågan gäller ju även tvärtom för pojkar som är stillsamma av sig?

Jag hade verkligen hoppats vi kommit längre!

Mer kan man läsa här t ex:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tjejplagg-mindre-an-pojkplagg_5891617.svd

4 kommentarer:

Anonym sa...

oh gud nej!? nu måste föräldrar med döttrar se om kläderna passar först!? VAR ÄR POLISEN!?

Mia sa...

Det har tidigare funnits en diskussion om att flickkläderna är tajtare och har mer urringning (ett fenomen jag är väl bekant med) för att de ska vara 'sexiga'. Det skulle än mindre någon erkänna, det 'bara' diskuterades.

Av de ordinära dussin t-tröjor jag köpt till min dotter är pojkvarianterna ALLTID mycket tajtare i halsen. (Och förstås mycket lösare i övrigt.) Blus kontra skjorta så är skillnaden ännu större, i regel.

Mer solkräm med flicktröjor på!

Hemskt är det.

Mvh / Mia

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Britt-Louise sa...

Du anonym sätt dig in i vad det hela handlar om innan du är ironisk! Det gäller att samma kollektion kläder görs olika till småtjejer respektive småkillar, för att man redan från början stoppar in i fack efter kön. Samtidigt försöker vi ju göra möjligt för både killar och tjejer att vara den de är rent personligen och individuellt, på samma sätt som man ska kunna välja vilket yrke som helst oavsett kön.
Föräldrar, skola m fl behöver snarare stöd i det jobbet än motarbetas av bakåtsträvande textilindustri, leksaksindustri mm.