onsdag, oktober 04, 2017

Hur kan hälso- och sjukvården räcka till? (Krönika 2015)

När folk i närheten pratar sjukvård med mig, handlar det ofta, ofta om att kallelser till undersökningar kommer i fel ordning, och om det som upplevs som långa väntetider. Ska det inte gå att komma till rätta med dessa inom annan verksamhet så grundläggande och avgörande saker?

Inom Region Kronoberg har ett litet utvecklingsteam drivit projekt med produktions- och kapacitetsplanering, POK. Där ingår bl a schemaläggning av samtliga personalgrupper lika långt framåt i tiden, så inte en profession plötsligt fattas vid exempelvis en operation eller annan behandling. Där ingår att uppskatta hur mycket arbete som förväntas över hela året inom kliniken, och därefter planera en så jämn fördelning som möjligt över året. Där ingår också att se över hela processer, så att olika undersökningar kommer i fas för patienten i vårdkedjan med mera. Helt enkelt att från grunden se över sitt eget stuprör, men också att ha koll på hängrännan – allt med patienten i centrum, för patientens bästa.

Nu har detta utvecklingsprojekt övergått i ordinarie verksamhet. Övriga kliniker har sett vinsterna med POK och står i kö för att få hjälp att införa utvecklingen. Man längtar efter noll kö, smidiga processer på jobbet, säkrare vård, mindre stress, en bättre arbetsmiljö och därmed hälsa. Men utvecklingsteamet är fortfarande lika litet! Därmed hindras Region Kronobergs ”lean production” att införas snabbt på bred front.

Jag och Centerpartiet har stor respekt för att hålla budget, att inte hitta på utökade kostnader när brist redan råder. Men här finns en möjlighet att anställa logistiker för att på relativt kort sikt spara in de extra kostnaderna. Samtidigt kommer vi till rätta med stora problem som invånarna i Kronoberg upplever och drabbas av. Då är det befogat att satsa!


Vi gör allt vi kan för att bemanna med läkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, psykologer och andra bristyrken, men här är ett område där det verkligen går att rekrytera. Då anser Centerpartiet att vi ska satsa omgående, för att inte förlora mer tid. Med kronobergarnas bästa för ögonen.

Inga kommentarer: